Cumhuriyetimizin 94. Yılında ATA’mızı Ziyaret Ettik

Cumhuriyetimizin 94. Yılını Coşkuyla Kutladık
30 Ekim 2017
9. Sınıflar Proje Dersi Kapsamında “AFİŞ SUNUM YARIŞMASI” Düzenlenmiştir.
31 Ekim 2017
Cumhuriyetimizin 94. Yılını Coşkuyla Kutladık
30 Ekim 2017
9. Sınıflar Proje Dersi Kapsamında “AFİŞ SUNUM YARIŞMASI” Düzenlenmiştir.
31 Ekim 2017

TED Kdz.Ereğli Koleji olarak 4. Sınıflarımız ile “Cumhuriyet Bayramı Haftası” etkinlikleri kapsamında 28 Ekim 2017 tarihinde Ankara’ya bir gezi düzenledi. Gezimiz, rehber eşliğinde Anıtkabir ziyaretiyle başladı. Aslanlı Yol’dan başlayan turumuz; kuleler, Barış Parkı ve müze ziyaretiyle devam etti. Çanakkale Savaşı’nı anlatan canlandırmalar, Kurtuluş Savaşı’nı tasvir eden kocaman tablolar, Ata’mızın özel eşyaları, kendi sesinden yayınları, mezar bölümüne açılan kapı, cumhuriyet kazanımlarının anlatıldığı bölümler, Ata’mızın bire bir ölçülerinde yapılmış balmumu heykeli, köpeği Foks’un heykeli, zengin kütüphanesi… Görülecek o kadar çok şey vardı ki… Hepsi özenle planlanarak Ata’ mıza layık bir şekilde düzenlenmişti. “Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır, fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.” diyen Ata’mızın ebedî istirahatgâhı olan Anıtkabir’in her kesimden, her yaştan, her milletten ziyaretçileri vardı. Öğretmenler, öğrenciler, emekliler, turistler, çocuklarıyla gelen aileler, gençler, yaşlılar, yeni evlenmiş bir çift, gelin ve damat… Çelenk koyma ve askerlerin nöbet değiştirme törenleri çok heyecan vericiydi. Bütün bunlar çocuklarımız tarafından hayranlıkla  izlendi. Hatıra fotoğrafları çekildi, en önemli anlar çoktan hafızalara kazındı, kalbimiz Anıtkabir’de kaldı…

İkinci durağımız 1920’de açılan ilk meclisti. Tarihî bina bizleri yıllar öncesine götürdü. Yeni bir devlet kurmanın haklı gururu, çocuklara bayram hediye etmenin sevinciyle dimdik ayakta duruyordu.  Okul sıraları, kahvehane masa ve sandalyelerinden oluşturulan oturma yerleri, aydınlatma için kullanılan gaz lambaları, ısınmak için kullanılan soba o yılların imkânsızlıklarını anlatıyordu. “Cumhuriyeti biz böyle kazandık.” tablosu gözlerimizde canlandı. Kurtuluş Savaşı toplantılarının yapıldığı, yönetildiği yer ne kadar da mütevazıydı.  Mustafa Kemal ve arkadaşlarının konuşmalarını duyar gibi olduk: “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir!”

Üçüncü durağımız, tam da 94 yıl önce bugün Ata’mızın, “Yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz.” dediği ve 29 Ekim 1923’te cumhuriyeti ilan ettiği Meclis binası oldu. Meclis’in tüm bölümlerini dikkatle ve heyecanla dolaştık. Derslerimizde öğrendiğimiz bilgiler bir bir yerine oturuyordu. İşte Ata’mız, bu kapıdan pelerini, melon şapkası, eldivenleriyle ve arkasında ona güvenen vatansever vekillerle “Cumhuriyeti biz kurduk, onu yaşatacak sizlersiniz.” diyerek çıkıyordu.

Gezimizin son bölümü olan Etnografya Müzesine geçerken rehberimiz, Türkiye’nin kalbi olan Ankara’yla ilgili çok güzel bilgiler verdi. Bozkırın ortasında küçük bir kasabadan, çağdaş, modern bir şehir yaratılmıştı. Bu da bir devrimdi. Etnografya Müzesi, Anadolu kültürünün birbirinden güzel örnekleriyle karşımızdaydı, bizi hemen içine aldı. Artık eskide kalmış meslekler, giysiler, kap kacaklar, geleneksel törenlerimiz sahnelenmişti. Adını ilk defa duyduğumuz ahşap sanatı kündekâri ile tanıştık. Daha öğreneceğimiz neler vardı kim bilir… Müze gezmek de ayrı bir kültür tabi ki.

Gezi boyunca sergilediğimiz davranış ve tutumlar, öğretmenlerimiz tarafından çok takdir edildi.  TED’li olmanın farkını bir kez daha yaşamış ve yansıtmış olduk.